Српски - English

Претрага

21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА

Zaglavlje prijava SRP 2024 web

21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА, који организује и води Срећна галерија Студентског културног центра Београд (СКЦ), као свој редовни редакцијски програм, биће одржан од 26. до 29. септембра 2024. године.

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ САЛОНА СТРИПА 2024.

 ЧЕТВРТАК, 26. 09. 2024. Велика сала СКЦ-а

Краља Милана 48, Београд

 

19.00, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБИ САЛОНА

20.00, ДОДЕЛА НАГРАДА И ПРИЗНАЊА

 

РЕЧ УРЕДНИКА:

Међународни салон стрипа је фестивал девете уметности којег, од свог оснивања 2003. године, организује и води Срећна галерија Студентског културног центра Београд као свој редовни редакцијски програм. Овај фестивал је манифестација непрофитног карактера и представља најмасовнији и најсвеобухватнији стрип пројекат у Србији, као и једну од најзначајнијих смотри девете уметности у региону.

У најбољој традицији својих блиставих историјских искустава и у прецизно предвиђеном програмском простору, већ више од 20 година, са изузетним успесима, одвија се СКЦ-ов Салон стрипа – велики међународни фестивал, концепцијски заснован на такмичењу по међународном конкурсу аутора свих узраста из свих земаља света; гостовању најрелевантнијих светских стрип аутора; ревалоризацији домаћег стрип стваралаштва од његовог почетка до данас; афирмацији домаћег стрип издаваштва; афирмацији младих аутора; популаризацији стрипа и сродних израза попут анимираног филма и илустрације.

Двадесетпрво издање Салона стрипа доноси врхунска остварења у домену стрип уметности и илустрације и у домаћим и у светским оквирима, што потврђује и 131 пристигли рад на расписани међународни такмичарски конкурс, од 146 аутора из 23 земље света, као и имена гостију и лауреата овогодишњег фестивала.

Тренутно најзначајни српски аутор на светској стрип сцени, илустратор Конана, Тарзана, Шерлока Холмса и DC - јевог серијала The Riddler, Стеван Субић из Зрењанина, главни је гост овогодишњег фестивала.

Посетиоцима програма Салона стрипа 2024. пружа се и несвакидашња прилика да се на изложби, Стрип и џез: Ритмови простора, међународном гостујућем пројекату Аниманима фестивала и Културног центра Чачак, у ауторском концепту Милена Алемпијевића, упознају са највећим светским мајсторима стрипа као што су: Гвидо Крепакс; Алтан; Муњоз и Сампајо; Паоло Паризи; Лућо Рувидоти; Рубио и Сагар; Масаруто и Скуац; Јусеф Дауди; Данијел Жежељ; Кајо и Бури.

 Британска и светска звезда у успону Зое Торогуд, која је планетарну популарност стекла са вишеструко награђиваним аутобиографским графичким романом It’s Lonely at the Centre of the World, представиће свој рад на нашем фестивалу као гост домаће издавачке куће Darkwood.

Овогодишње Салоново Признање за допринос српском стрипу припало је новинару, публицисти и дугогодишњем уреднику Политикиног Забавника Зефирину Грасију. Разговор са лауреатом на програму Салона припремио је историчар уметности и водећи српски теоретичар стрипа Слободан Ивков.

Званични програм 21. међународног салона стрипа биће реализован од 26. до 29. септембра 2024. године у свим просторима СКЦ-а. Сви програми су бесплатни и профилисани за посетиоце свих узраста.

Мики Пјешчић, уредник Салона стрипа

 

 

 

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА САЛОНА СТРИАПА 2024:

 

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ САЛОНА 2024. ЗА ДОПРИНОС СРПСКОМ СТРИПУ:

Добитник: Зефирино ГРАСИ (1954), Београд

 

(Комисија за доделу признања за допринос српском стрипу: Слободан Ивков, председник; Дарко Перовић, члан комисије; Мики Пјешчић, члан комисије)

 

„СРЕЋКО ЈОВАНОВИЋ“ - НАГРАДА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ДЕЧЈЕ НОВИНЕ ДОСИТЕЈ“ И ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ:

Добитник: Школа стрипа „НИКОЛА МИТРОВИЋ КОКАН“, Лесковац

 

ПРИЗНАЊЕ ЗА НАЈБОЉЕГ ИЗДАВАЧА ДОМАЋЕГ СТРИПА 2023/2024:

Добитник: МАКОНДО, Београд

 

ПРИЗНАЊЕ ЗА НАЈБОЉЕГ ИЗДАВАЧА ИНОСТРАНИХ СТРИП ИЗДАЊА У СРБИЈИ 2023/2024: 

Добитник: ЧАРОБНА КЊИГА, Београд

 

(Комисија за доделу признања домаћим издавачима: Слободан Ивков, председник; Павле Зелић, члан комисије; Немања Баћковић, члан комисије)

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

www.facebook.com/comicsfest
www.instagram.com/salon_stripa_skc_belgrade/
www.twitter.com/SalonSkc
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
www.skc.rs