Српски - English

Претрага

Press

Zaglavlje Salon 2022

 20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА, који организује и води Срећна галерија Студентског културног центра Београд (СКЦ), као свој редовни редакцијски програм, биће одржан од 28. септембра до 1. октобра 2023. године. 

 

РЕЧ УРЕДНИКА: 20 ГОДИНА САЛОНА СТРИПА

Срећна галерија Студентског културног центра Београд већ 20 година организује и води Међународни салон стрипа као свој редовни и највећи програмски пројекат. Стратегија ове редакције, замишљена 2001. године, била је да се крене са ревитализацијом стрипа као девете уметности у најпотпунијем обиму и да се та уметничка дисциплина у редовном годишњем програму експлицира и представи публици у свим видовима и сегментима њене појавности. Имајући у виду карактер програма редакције, превасходно везан за ликовну уметност, на почетку се тематика везана за стрип оријентише ка изложбеним концепцијама иза којих ће, врло брзо и нужно, уследити говорни програми трибина и предавања те промоције аутора и стрип издаваштва.

У јануару месецу 2001. године организује се Фанзинијада, велики фестивал алтернативног, андерграунд и ауторског стрипа која бива претеча Салона стрипа, да би се убрзо стекли услови да Срећна галерија оформи и едукативне програме радионица за алтернативне и класичне цртачке изразе и школу стрипа за најмлађе полазнике.

Тада, усамљени на домаћој културној сцени, али ипак охрабрени великим одзивом уметника и интересената за овако конципиран програм, у септембру 2003. године покрећемо Међународни салон стрипа младих, темељно испитујући предуслове за реализацију замишљеног великог фестивала који ће, како сада видимо, од својих наредних издања постати највећи и најмасовнији стрип догађај у овом делу Европе, профилисан за ауторе свих узраста из свих земаља света.

Међународни салон стрипа СКЦ Београд у протеклих 20 година представио је београдској публици више од 80 најеминентнијих стрип аутора из света, Србије и окружења, а у свом такмичарском делу програма око 2500 стрип аутора из 60 земаља света, од којих је њих 1000 из категорије узраста до 15. година.

Без обзира на уважавајућу чињеницу да је стрип пре свега књижевно дело, специфичност овог фестивала ипак остаје излагачки сегмент стрип стваралаштва и експликација највиртуознијих остварења у домену постигнуте ликовности у стрипу. Између осталог, Салон свих ових година бива концепцијски заснован и на ревалоризацији домаћег стрип стваралаштва, афирмацији младих аутора и домаћег стрип издаваштва.

Двадесето јубиларно издање фестивала у свом програму доноси два грандиозна уметничка пројекта. Први, реализован у сарадњи са амбасадом Краљевине Шпаније у Београду и Центром за савремену културу Барселоне СССВ, кроз две репрезентативне изложбе и програме презентација, доноси пројекат девет младих шпанских ауторки авангардног стрипа под називом Графичко сазвежђе. Други пројекат, у такође две изложбе, под називом Изван квадрата - поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије, који окупља 27 најеминентнијих српских стрип аутора, дело је стрипског критичара и историчара Живојина Тамбурића из Лондона и српског стип теоретичара, сценаристе и уредника Марка Стојановића.

Мики Пјешчић

PRESS FOTO ZA PREUZIMANJE

 

Plakat salona 2023